用户
Login

使用facebook注冊/登錄

• QQ空間

[探討] 偽哲學

字體大小: 正常 放大
米米 熟練筆手 2011-3-4 11:51:50 灘主

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
不說佛理, 站在一個普通人的角度, 也可以"聽其言, 觀其行", 得知他的品行。滿口佛理或歪理, 扮大師,大放闕詞的人其實是見光死, 無論他的偽哲學的所謂架構多嚴密, 更何況他不過是是執人地"口水尾"

不說佛理, 站在一個普通人的角度, 也可以"聽其言, 觀其行", 得知他的品行。滿口佛理或歪理, 扮大師,大放闕詞的人其實是見光死, 無論他的偽哲學的所謂架構多嚴密, 更何況他不過是是執人地"口水尾"
米米 發表於 2011-3-4 11:51

米哥哥
對我來說沒有偽哲學,只有那些偽教徒,尤其偽佛教徒更如天上繁星,自稱佛教徒卻不肯擔起如來家業,跟隨盲師插香拜神,亂搞儀軌拜懺,以為念念有詞就是學佛,此輩行人何磡耳語呢?又或是那此偽道德主義,以為宗教就是道德規條,動扎道德審判別人,殊不知佛教根本就不是這回事,如果要做衛道之士,道德塔利班,說一句什麼一切宗教都是道人向善,然後劃上句號,這樣三藏十二部還要來作麼,倒不如拿來燒了取暖吧!
作為一個現代人,得到一切前人所無的因緣,但卻比古人還要死板,這會是誰的錯呢?古時的人一生人可能無法遇上一本佛經,又或不懂文字,不解經意,昧於迷信,我們無法對他們要求嚴呵,但現在我們隨便的動兩根指頭,網上經文浩瀚如海,即時顯現眼前,我們卻不求甚解,不思長進,遇到別人以理性探討,就顯得一臉不肖,說穿了就是一種愚昧心態吧!
說到執人口水尾就更是笑話,佛教徒時常說「離經一字,等同魔說。」試問這不是拾人牙穢的始祖嗎?
米米你是設計一座電椅, 讓人家對號入座, 受電擊而亡, 你真是個傲慢和立心不良的傢伙啊, 呵呵
米米你是設計一座電椅, 讓人家對號入座, 受電擊而亡, 你真是個傲慢和立心不良的傢伙啊, 呵呵
Tiresias 發表於 2011-3-4 22:35

呵呵
可惜是電力不足,騷不到癢處。
所以有時不良都要講有幾多斤兩架!不然徒費電力,可幸的是今年曾倒財給大家千八元電費,來吧!加強到一億伏突吧!
米米、Tiresias,容我也來放一句厥詞......

善哉,善哉 :lol
上面果位大叔唔知米米既惡行
邊有人7仔到對號入座咁笨賊
最後仲死雞撐飯蓋到呢話人地電力唔夠
我係你, 就唔理佢, 等佢自己發神經發到無哂癮咁先至高丫麻
仲有丫叔有時間仲同埋呢D人玩, 你心理係唔係唔平衡
信咩佛呢, 屎忽你就有
你地真係無謂,唔通真的佛都有火?
抄熒惑兄的帖:

米米、Tiresias、小風風,容我也來放一句厥詞......
善哉,善哉:lol
上面果位大叔唔知米米既惡行
邊有人7仔到對號入座咁笨賊
最後仲死雞撐飯蓋到呢話人地電力唔夠
我係你, 就唔理佢, 等佢自己發神經發到無哂癮咁先至高丫麻
仲有丫叔有時間仲同埋呢D人玩, 你心理係唔係唔平衡
信咩佛呢, 屎忽你就有
小風風 發表於 2011-3-5 10:18

風兄
在哲思者眼中,聰明的不是聰明,愚蠢的不是笨賊,聰明反被聰明誤,愚人自有愚人福,大巧若拙。
大家上黎輕鬆下o者,使唔使要你死我活呀?我上得黎玩,就唔介意邊個係蠢,邊個個癲,邊個神經唔正常,眾生平等,網民平等丫嘛!
老實講丫,邊個哲學佬唔係心理有問題架!睇怕我既問題重大過米米大師都唔定,所以我唔會好似你地咁,唔啋人,上得網既,你唔啋我,我唔啋你,咁即係點o者?
重有我要嚴正聲明,我唔係信佛,亦唔係佛教徒,我只係一個中意玩火既人。
彷熒惑兄的帖:

米米、Tiresias、小風風,各位容我也來放一句厥詞......
坐定定,食花生...:shutup:

評分

參與人數 1like +1 收起 理由
熒惑 + 1 不,你只能說善哉。

查看全部評分

"威人威威不是威, 自當著力有箴規"

今年是非特多, 我都好信.
你好

電椅比喻十分貼切, 很好.

謝謝.

取任何一件事物, 在沒有確實証據前, 其真實的機會大概是二份之一吧.

那麼舉任何一宗教信仰或哲學, 在沒有確實科學証據前, 其真實的機會也大概是二份之一吧.
"威人威威不是威, 自當著力有箴規"

今年是非特多, 我都好信.

取任何一件事物, 在沒有確實証據前, 其真實的機會大概是二份之一吧.

那麼舉任何一宗教信仰或哲學, 在沒有確實科學証據前, 其真實的機會也大概是二份之一吧.
大偉 發表於 2011-3-7 18:05

偉哥仔
你好信既野有無確實證據呀?
無既話,真實機會有幾多呀?
你好

電椅比喻十分貼切, 很好.

謝謝.
joshua 發表於 2011-3-7 20:53

你講謝謝做乜野呀?
係咪電得你好舒服呀?
回復 14# sam

森哥,

唔駛畫公仔畫出腸掛.
回復  sam

森哥,

唔駛畫公仔畫出腸掛.
大偉 發表於 2011-3-8 13:18

咁你畫公仔唔畫腸,我當你D公仔有腸定無腸好呀?
回復 17# sam

森少,

有腸無腸, 信或唔信, 車公靈簽, 都係一樣掛.
回復  sam

森少,

有腸無腸, 信或唔信, 車公靈簽, 都係一樣掛.
大偉 發表於 2011-3-8 18:13

都係一樣?咁就一早唔好講話要證據
回復 19# sam

亞森一族,

可以唔講話咩. 證據啲嘢, 都係順其自然.
回復  sam

亞森一族,

可以唔講話咩. 證據啲嘢, 都係順其自然.
大偉 發表於 2011-3-10 09:47

偉哥一俗
你講野真係夠科學呀!
發表評論