用户
Login

使用facebook注冊/登錄

• QQ空間

[新詩創作] 夜跌下來了

字體大小: 正常 放大
詩風 固定筆手 2009-7-4 23:56:03 灘主

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
夜跌下來了
夜跌下來了
夜的精靈帶著鐵鎚
把夜敲碎
跌進海裡變成閃閃夜色
各個孤獨怨恨的人
卻被跌下來的碎片
割得片體鱗傷
夜跌下來了
夜跌下來了

回復 灘主 詩風 的帖子

多次重複「夜跌下來了」,有一唱三歎,深化主題的作用,學習。
原帖由 魏鵬展 於 2009-7-5 00:46 發表
多次重複「夜跌下來了」,有一唱三歎,深化主題的作用,學習。

在這麼短的篇幅多次重複, 反而是不好呢. 你現在又不是讀《詩經》。
這首的問題是,感情流於表面了。
詩共十行,"夜跌下來了"已佔去四行。
而且"夜的精靈帶著鐵鎚�把夜敲碎�跌進海裡變成閃閃夜色" 又是"夜跌下來了"的另一種表述…
真正的內容還剩下多少

回復 3# 心雪 的帖子

《詩經》是中國文學的精華,書中很多作品甚至比唐詩更有感染力。文學有所謂「通變」,即在創新和突破之餘,也要繼承傳統優良的文學技巧,這對文學創作又是另一種突破。此外,此詩的意象很有感染力,其中碎玻璃就給人很特殊的感受,又加上精靈用鐵鎚敲碎玻璃又是另一個帶動感的畫面。文字明快中,又有耐人尋味的主題。這種風格在香港新詩中是少見的。
不清 版主 2009-7-6 00:30:30
去讀讀美國華裔詩人John Yau 姚強的 borrowed love poem,當中有很多重複的句子。
原帖由 不清 於 2009-7-5 01:29 發表
這首的問題是,感情流於表面了。

搞笑, 你不如話依個世界既問題, 係個世界留於表面, 唔知你食蘋果會唔會話, 依個蘋果既問題, 係
D甜流於表面. 見到條河又話, 依條河既問題, 係D水流於表面. 依個mon個問題, 係D畫面流於表面.

作詩係表達感情, 思想, 同事物. 我認為, 不將感情等物流於表面, 就係一首壞詩.
唔知你又覺得, D感情唔流於表面, 應流於邊面?
不清 版主 2009-7-6 10:36:18
詩風朋友,詩寫得好或不好,你自己心中有數喇,這一首詩有沒有改進的餘地,你自己也心中有數喇,你係唔係包頂頸,你自己也心中有數喇,係唔係流於表面,你自己也心中有數喇!

其實你都同樣幾搞笑!
原帖由 不清 於 2009-7-6 10:36 發表
詩風朋友,詩寫得好或不好,你自己心中有數喇,這一首詩有沒有改進的餘地,你自己也心中有數喇,你係唔係包頂頸,你自己也心中有數喇,係唔係流於表面,你自己也心中有數喇!

其實你都同樣幾搞笑!

唔該你唔好以為自己係神
不清 版主 2009-7-6 13:39:28
我絕對唔係神,我只係一個大你幾歲,又鍾意同人爭執的普通人而已。

以詩論詩,重疊的四句,未能把詩中的感情提升,這就是我所說的流於表面的原因。
一首詩中每一個字都要用得有價值,每個字都不能浪費。
咁D感情究竟要流係邊面?

回復 12# 詩風 的帖子

詩風弟,你條友得把口,寫d 詩又咁垃圾。唔該唔好係度嘈,無d建設。請版主將佢封住啦,免得影響大家。
畀人問到口啞就叫人封嘴,洗唔洗話畀先生知呀。

係有料就堂堂正正答問題啦。
詩有可觀處,有不可觀處。情與詩最少是屬於個人的,貶之為垃圾未免太過,各位宜以詩論詩。
詩風,邊d詩好邊d詩唔好我地唔討論住。寫作受思考影響,就等我們談論下思考。你曾經
建議我寫詩要「腳踏實地, 唔好去做D自己唔識既野」。咁請問你係咪覺得你首《夜跌下來了》寫得好「踏實」呢?你話「唔好去做D自己唔識既野」,你寫d野你識做?如果係既話,莫非你《夜跌下來了》首詩寫俾聾人聽嫁?點解要違反你 「踏實」的原則去將「夜跌下來了」重複五次?點解唔直接寫「月光灑落海面」而要寫成「夜的精靈帶著鐵鎚/把夜敲碎/跌進海裡變成閃閃夜色」咁鬼取巧?關於「帶著鐵鎚」的「夜的精靈」,你到底係現實世界見過未?你識得精靈朋友?佢帶住個「鐵鎚」?點解「唔識既野」你又要寫?講出黎係想你知道自己講既野係好矛盾,希望在這方面進行反思。
久違了詩風同學,果然死性不改。再點火要把大笪地燒個通紅的樣子。哈,這一回,蔡先生說得對。你又點答呀?
還有,你有無問不清先生取msn?
如果你喜歡包頂頸,本人也願意同你交換msn.
還要多謝紙兵提醒我們。
原帖由 蔡偉列 於 2009-7-6 20:57 發表
詩風,邊d詩好邊d詩唔好我地唔討論住。寫作受思考影響,就等我們談論下思考。你曾經
建議我寫詩要「腳踏實地, 唔好去做D自己唔識既野」。咁請問你係咪覺得你首《夜跌下來了》寫得好「踏實」呢?你話「唔好去做D自己 ...

你成日想入樽, 猛咁係度做入樽既動作, 但唔練跳高, 你做一百次, 一千次, 一億次既入樽動作, 到你死果日你都入唔到樽. 依D就係我講腳踏實地做事既方法. 依首詩寫得好唔好, 各人有各人見解, 唔同時候睇有唔同見解, 同一人係唔同際遇睇又會有唔同見解. 同一個人係唔同年齡睇又會有唔同見解. 亦都唔介意有人覺得佢係垃圾. 但我始終堅持, 感情唔流於表面, 應流於邊度既問題. 你地D人作詩, 以隱晦, 轉彎抺角為上品, 想講一樣野畀人聽, 又用極難極覆雜既方法黎講, 以前個社會咁清閒, 或者重有人會睇, 但今時今日, 秒秒鐘都幾十萬上落, 你地將一D微不足道既事, 講到曲曲折折, 會睇果個就怪.

詩, 無非係用最簡單既方法, 將自己既想講既野, 講畀睇詩既人知, 而且又要令佢留下深刻印像. 如果詩以隱晦為佳, 咁不如最好既詩就係唔寫出黎既詩, 唔寫出黎就最隱晦, 隱晦到無人知, 何必寫出黎. 你地作詩既人, 一方面想畀人知你諗咩, 一方面又左遮右掩. 如果一首詩係有個好idea, 又何需搞咁多多餘動作, 搞咁多多餘動作, 只係因為你無一個好既idea.

我仲覺得, 好多人作詩, 成日想得到名譽, 為左得人認同, 為左得人讚, 有左依個心, 就永遠寫唔好, 因為你已名慾熏心, 連自己都迷失埋, 仲點會有真感情. 為左得人認同, 得人讚譽, 作D詩就越黎越古怪, 就好似依家D牙刷咁, 又360度, 又尖毛牙刷, 講真, 真係用黎刷牙姐.

第一,如果你唔寫「微不足道既事」,咁你寫咩國家大事都唔會寫《夜跌下來了》。

第二,「入樽既動作」係指寫詩邊方面?「跳高」又係指邊方面?可否直接一點,不要打曲折比喻...

第三,你講「無非係用最簡單既方法, 將自己既想講既野」。咁「夜跌下來了」做咩重複五次?點解唔直接寫「月光灑落海面」而要寫成「夜的精靈帶著鐵鎚/把夜敲碎/跌進海裡變成閃閃夜色」?

第四,「隱晦」、「左遮右掩」、「好」等字眼好「含混」,你說的話就如你所批評的「難明」一樣「難明」。如果客觀討論希望解釋清楚。

第五,「好多人作詩」想得到名譽, 為左得人認同?你有無例子,有幾多?我還想問,講到底,你覺得詩同其他文體有咩分別?

還望認真思考回答,否則談下去是沒意義的。
答住你兩題先

第三,你講「無非係用最簡單既方法, 將自己既想講既野」。咁「夜跌下來了」做咩重複五次?點解唔直接寫「月光灑落海面」而要寫成「夜的精靈帶著鐵鎚/把夜敲碎/跌進海裡變成閃閃夜色」?

你係咪引漏左D野呀?

第五,「好多人作詩」想得到名譽, 為左得人認同?你有無例子,有幾多?我還想問,講到底,你覺得詩同其他文體有咩分別?

你就係例子, 你係一個極無自信既人, 唔得人認同你就唔安樂, 如果唔係咁多人唔妥我, 你會向我問咁多問題, 早唔問遲唔問.

哈哈,我認係一個無自信既人,但我唔係一定要得人認同先安樂。我有跟唔認同我既人做詩友。

反之,你唔接受別人意見,你都係一個極無自信既人,連認都唔敢。
第二,「入樽既動作」係指寫詩邊方面?「跳高」又係指邊方面?可否直接一點,不要打曲折比喻...

入樽係指寫詩, 跳高係指你寫詩能力既來源. 我既意思, 你如果唔去增加自己寫詩既能力來源, 你寫一百首, 一千首, 一億首, 結果都會係一樣.

第一,如果你唔寫「微不足道既事」,咁你寫咩國家大事都唔會寫《夜跌下來了》。

依個我諗你遲D或者會明, 況且國家大事亦並非唯一不微不足道既事.

第四,「隱晦」、「左遮右掩」、「好」等字眼好「含混」,你說的話就如你所批評的「難明」一樣「難明」。如果客觀討論希望解釋清楚。

依D, 唔該你去查下字典.

講真,有意欲同你傾的原因係因為不覺得你寫既野係好差,但覺得你想法有問題。

既然你死都不覺有問題,那不談了。就算有咩人唔妥你,就算有咩人唔妥我都好。
原帖由 蔡偉列 於 2009-7-6 22:12 發表
講真,有意欲同你傾的原因係因為不覺得你寫既野係好差,但覺得你想法有問題。

既然你死都不覺有問題,那不談了。就算有咩人唔妥你,就算有咩人唔妥我都好。

跟本我一開始就沒有想過和你談.
12下一頁
發表評論