用户
Login

使用facebook注冊/登錄

• QQ空間

佛教哲學

字體大小: 正常 放大
sam兄,
快D講0下觀身不淨,觀受是苦,觀心無常,觀法無我忙啦.
素遲 發表於 2011-6-24 18:28
sam兄,
快D講0下觀身不淨,觀受是苦,觀心無常,觀法無我忙啦.

如有未聽過四念住的朋友,可先找《大念住經》看看。

SAM, 恐怕要到七月才有時間出文了。
sam 熟練筆手 2011-6-28 00:34:43
頑石 發表於 2011-6-27 21:51
如有未聽過四念住的朋友,可先找《大念住經》看看。

SAM, 恐怕要到七月才有時間出文了。

頑記
唔使等七月係嘛!唔通真係要等埋鬼門關開,講比鬼聽咩!不過而家我尼道,隔離左右都係遊魂野鬼,佢地要聽,我都無任歡迎架!
四念住或者譯四念處,對我黎講都無分別,但唔識野又中意扮野既人,就會話好有分別,無他既,無料扮有料唯有亂咁齋 up 啦!四念住係講我地平時四種錯誤認知既大方向,將佢糾正過黎,第一種係個身相,以為自己個身體好實在,好特別,比其他人有其獨特既地方。第二種係感受,貪求快樂同時拒絕痛苦,第三種係以為自我意志係有主體性既,係輪迴既主體,第四種係以為五蘊有自性。
其於尼四種錯誤既認知,佛陀提供左一套方法叫做四念住,四係泛指尼四大種類,念係指覺知,住係指到達。
簡單講就係通過覺知去見到「身受心法」既真相,但佢竟實際係點運作既呢?同大乘佛教既止觀有乜野唔同呢?點解話佢真正合乎佛陀既原意,而止觀只係外道的技術呢?有時間再說。
其實真係好鬼佩服sam兄對佛學0既認知和新思維,本人真係非常冀待sam兄能抽多d時間講解,我相信其實有好多人都和我一樣....
sam 熟練筆手 2011-7-17 23:36:59
各位老友
好消息
我既大作 爆肚壇經 已經登陸iphone 同 andriod 既手機
用天昂文庫apps 同 Bubo bookshelf apps
可以下載到
bubo 賣HK$27
天昂文庫 HK$24

天昂
http://www.netzines.co/index.php ... ype=book&menu=1

Bubo
http://www.bubobookshelf.com/bubobookshelfWeb/
sam的小弟在巴基斯坦攀山時掉下七千多米的谷中,
已過了黃金五十小時,
生死未卜,
請大家,
一起默默在心裡為他祈求。
RICKY 發表於 2011-7-28 11:05
sam的小弟在巴基斯坦攀山時掉下七千多米的谷中,
已過了黃金五十小時,
生死未卜,

就是看不明白。
那個小弟到底是那一位。
他真的生死未卜?