用户
Login

使用facebook注冊/登錄

• QQ空間

佛教哲學

字體大小: 正常 放大
sam 發表於 2011-5-19 22:06
咁你即係講一套,做一套囉!心口不一,前世唔修囉!

哈哈, 這種心口不一只會幫助人學習, 不會傷害到人的。
sam 熟練筆手 2011-5-19 22:17:47
頑石 發表於 2011-5-18 21:05
在佛教入面, 證三果的人才不受欲愛束縛。

還是把叫雞做鴨自私而愛為情傷自殺等事放埋一邊, 回到持戒 ...

頑記
你講o岩一半,證三果未必完全斷欲去愛,據記載,有些有證地既羅漢,為左怕受身體的拖累,重墮煩惱,於是懇求佛陀給他自殺。
sam 發表於 2011-5-19 22:17
頑記
你講o岩一半,證三果未必完全斷欲去愛,據記載,有些有證地既羅漢,為左怕受身體的拖累,重墮煩惱, ...

我記得佛陀是一個起落很大弟子, 在一次證得阿羅漢後請求佛陀讓他自殺。
sam 熟練筆手 2011-5-19 22:26:38
頑石 發表於 2011-5-19 22:11
哈哈, 這種心口不一只會幫助人學習, 不會傷害到人的。

頑記
你咁講會害死人架!有時間,睇下菩提道次第廣論啦!
頑石 發表於 2011-5-19 22:20
我記得佛陀是一個起落很大弟子, 在一次證得阿羅漢後請求佛陀讓他自殺。

還是記錯了, 瞿低迦是自行決意自殺的。
sam 熟練筆手 2011-5-19 22:32:08
頑石 發表於 2011-5-19 22:26
還是記錯了, 瞿低迦是自行決意自殺的。

頑記
佛教幾前衛呀?可以應承 D 弟子自殺既!
sam 發表於 2011-5-19 22:26
頑記
你咁講會害死人架!有時間,睇下菩提道次第廣論啦!

好, 有機緣接觸藏傳佛教的時候。
sam 熟練筆手 2011-5-19 22:35:58
拜拜
明晚傾
sam 熟練筆手 2011-5-20 22:47:43
有朋友話,學左佛學好耐,越黎越有問題,心理越黎越唔平衡,我話唔係咁大鑊係嘛!佢話唔係就假勒!佛教開宗明義就話世間皆苦,無常皆空,咁即係話做人就係苦架勒!唔理你學乜,諗 D 乜,總之就苦過 De De ,但學學下,佛教又同佢講,學佛可以讓我地離苦得樂,連阿燕記都話,佢學佛以來,覺得越黎越快樂,咁樣好吊詭o者,學佛理應明白苦網纏身,永不出離,佛教一邊講,無常皆苦,同時又否定有常,咁即係苦痛由頭到尾都咁好味啦!點知轉頭又講離苦得樂,大佬呀!尼 D 推論點得出黎架!
尼 D 矛盾都唔好講住,淨係我地諗離苦得樂,尼個諗法,已經係令人好痛苦架勒!離苦係對苦既抗拒同否定,得樂係一種貪圖樂受既欲求,試問咁樣點會得到樂果架!佛教真係越諗越大檸樂呀!
sam 熟練筆手 2011-5-20 22:54:08
也許如此,對我而言,世間法即佛法。能愛一個人,而離五毒,去自我,亦是離境生心。凡夫即佛,入世與出世無異,問題只在於我們能不能推而廣之,能不能持之以恆。說不回應又回應了,哈哈,我就是這樣。哈哈哈哈.. ///

燕記
講尼 D 野無意義既,點樣係愛一個人,而離五毒,去自我呀?就算佛陀可以,但咁唔代表你可以咁做架!有時 D 野個因果關修要搞清楚,唔好倒果為因呀?佛陀係離五毒,去自我之後先能夠愛人架!
唔係話密勒日巴行雙身可以成佛,你就可以攬住條仔,斷抽分挑又可以成佛架!
sam 熟練筆手 2011-5-24 21:51:00
幾位仁兄
點解去如白鶴呀?你地學左佛咁耐,唔係好應該出黎護法既咩?係我認識既朋友入面,暫時我都未認識到一個真正認識佛法既人,個個都係講佢地自己定義既佛法,有時都覺得佢地幾可悲,究竟佛法係咪真係咁難明既呢?定係因為每個人既主觀我性太強呢?我相信後者囉!
本文章最後由 頑石 於 2011-5-24 22:50 編輯

其實是場地的問題, 我在這裡真是感到寸步難行。
還有是找不到支點護法,
前幾年在香港討論區講佛教的主要是中國大乘與日本真言宗,
很少人談小乘佛教南傳佛教, 看不起的
我就和這班大乘FANS吵了一段時間,
其間不斷有正式跟南傳師傳學習的人出來講解南傳佛教的觀點,
現在的局面已不同了。
sam 熟練筆手 2011-5-24 23:11:06
回覆 頑石 的文章

頑兄
你是學南傳的嗎?讀過阿薑茶的寂靜的流水未呀?讀左就係尼度開示下我啦!
sam 熟練筆手 2011-5-24 23:14:33
回覆 頑石 的文章

前幾年在香港討論區講佛教的主要是中國大乘與日本真言宗,///

現在的人基本上中晒大乘同密宗既毒,重識得乜野係原味咩!無他既,果 D 野基本上係同黎吹水既o者!尤其是大乘呀!
sam 發表於 2011-5-24 23:11
回覆 頑石 的文章

頑兄

好, 小的先來, 但請先讓我重看一遍。
看看能不能把一個一個的道生都請出來。
本文章最後由 頑石 於 2011-5-25 15:02 編輯
sam 發表於 2011-5-24 23:14
回覆 頑石 的文章

前幾年在香港討論區講佛教的主要是中國大乘與日本真言宗,///

現在已經不同了, 不時有人詢問有關南傳佛教的觀點與修行方法,
原味是給那些大乘密教fans另外一個認識佛教的角度, 我們學南傳的也中了多少原始毒, 說是以毒攻毒比較好吧, 哈哈!

sam 熟練筆手 2011-5-25 22:56:54
頑石 發表於 2011-5-25 15:01
現在已經不同了, 不時有人詢問有關南傳佛教的觀點與修行方法,
原味是給那些大乘密教fans另外一個認識佛 ...

頑兄
認真來說,南傳比較接近佛陀的說法,其他都是非佛說。
sam 熟練筆手 2011-5-25 23:08:55
頑石 發表於 2011-5-25 14:54
好, 小的先來, 但請先讓我重看一遍。
看看能不能把一個一個的道生都請出來。

靜候佳音
sam 熟練筆手 2011-5-30 09:28:14
頑石你重唔出黎點題,唔通真係要等到聖誕先報佳音牙?
本文章最後由 頑石 於 2011-5-30 14:26 編輯
sam 發表於 2011-5-30 09:28
頑石你重唔出黎點題,唔通真係要等到聖誕先報佳音牙?

生活逼人, 請多等一星期吧。

當下就是寂靜又流動。
這個寂靜的流水, 大家有興趣的話就討論一下, 說說自己的想法吧, 這不需要研究很深的經論。
有一種禪法, 是用心的一部分, 去觀察心的另一部分,
它需要心集中於當下的實相, 感受就是一種當下的實相。

哈哈哈
端陽快樂!幾日唔黎,尼度已經變在靜止既流水,阿姜查講既靜止既流水,係完全表達晒佛陀既原味,但因為佛陀所講既野太深奧,果 D 二打六,無腦白痴既大眾部,R 晒頭,無人明白,結果佢地把心一橫,將外道既觀念引入教,創造左個新佛教出黎,因為班友自卑心作遂,驚死無人認同,就將新佛教稱為大乘佛教,從此佛教就走上不歸之路。
人地阿姜查講既修行方式係好完整既內觀方法,而大乘佛教講既係佢地果套由外面引進番黎既止觀禪定,根本尼兩套野係完全唔同既方式,但果 D 死蠢就唔識扮識話殊途同歸喎!殊佢老未咩!白痴!
sam 熟練筆手 2011-6-14 16:45:32
睇番阿姜查既生平,會覺得佢好主動,好中意挑戰自己既感官,同佢自己所講既靜止的流水修行方式好有出入,佢條友經常中意面對高危,中意企係生死邊緣,好似佢曾經係一個有老虎同毒蛇出沒既地方修行,隨時受到死亡既威脅,佢就係要體會下係尼種死亡威脅下,內心既恐懼有幾大,因為平時我地所謂既覺知,察覺,根本係好難進入意識既深層次世界,無辦法意識到自己面對死亡既時候,究竟有幾大既恐懼,更遑論去處理佢啦!所以阿姜查要用猛烈 D 方法,直接將自己處身係一個高危既環境,藉此黎面對平時無法面對既心理狀況。
其實由佢既言行,我地可以知道佢既心已經進入甚深既禪定境界,能夠面對任何惡劣既環境,內心都可以處之泰然,保持安穩平靜,但咁樣又講左 D 乜野比我地知呢?佛教成日講萬法唯心,境隨心轉,但事實證明,阿姜查咁有修為,個心已經得到完全既自在,但佢係晚年,身體仍會因病癱瘓,足足十年之久,咁樣話比我地聽,就算你個心幾咁自由,個境都未必會跟你一齊轉架!可能有 D 人中意駁頸,話身體癱瘓唔算無自由丫!
但我只係質疑,點解一個咁有成就既聖者,佢唔係應該有一定既神通既咩?點解佢要示現癱瘓既相呢?黎比後人對佢生起一個懷疑既心呢?
大師,
星期六中午12點去區家麟新書簽名會呀,
順便俾你布施一餐飯嘅機會,
O唔O 呀?
sam 熟練筆手 2011-6-16 22:25:00
回復 RICKY 的帖子

我唔慣拋頭露面,都係唱 K 好 D !
sam 熟練筆手 2011-6-21 12:29:36
有人問我,阿姜查講靜止既流水,可唔可以用一句講晒,佢究竟係講乜叉野架?我話一句都嫌多啦!
簡單講,佢係講「忍耐既藝術」
咁乜野係忍耐既藝術呀? D o靚仔界手界到花晒,佢地係唔係好忍耐呀?咁唔怕痛既?D 窮人住籠屋住幾十年,夠晒忍耐啦!D 倒垃圾既清潔工,工作環境臭到淵,佢地一樣當無野,咁都忍耐到,佢地個個都係靜止既流水,唔係四果都三果阿羅漢啦!
好多人都以為忍耐係一種苦行,以為苦行就係忍耐,於是將自己搞到苦過 De De,以為自己既苦行好偉大,其實尼班人懵到上心口,蠢過隻豬,苦行會產生兩種心理效應,一種係對抗性既意志行為,以為意志可以克服一切感官反應,咁樣會搞到自己既「我」性太強,另一種係否定感官既心理,認為一切感受都會令人軟弱,於是拒絕感受,慢慢同感受割裂,以為咁樣就係戰勝感官。
忍耐既藝術唔單止係講忍耐,而係講忍耐既智慧,好多人都以為人係理性既動物,但其實人係一隻感性既動物,人既行動十居其九都係由感受推動同引起既,就好似見到靚野,我地好自然想擁有佢,見到個好憎既人,好自然就想打鑊金既佢,尼 D 反應都係好直接,直接到無空間比我地觀察到,當我地觀察到既時候,都已經事過境遷,無法處理,忍耐既藝術就係要我地係任何時刻,首先生起一個觀察既心,好等我地面對任何感受,都可以直接觀察到感受既過程,知道發生緊乜野事,從而可以知道點樣處理佢。
講到點樣處理感受既方法,佛教提供左佢地既做法,就係觀身不淨,觀受是苦,觀心無常,觀法無我。
又要準備出去食飯,有時間再寫!
發表評論