用户
Login

使用facebook注冊/登錄

• QQ空間

新詩創作

字體大小: 正常 放大

馬上註冊,結交更多好友,享用更多功能,讓你輕鬆玩轉社區。

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

痕…
         癢…
朦朦…
            朧朧…

我夢見聖母瑪利亞
                               甚麼時候
將偷走的
               知覺
靜悄悄再擠湧入心內…
                                       腦內…

於是…我瞧見牠瞧見
             腿不安得扭曲蠕動 (越迅速)
形體禁不住抱頭卷縮 (受襲般)
             癢處手抓、手抓、手抓手抓 (忍不住)

伊甸果實你吃過
瞳仁透光一刻
世界把你驚嚇!

一顆小黑掠過,依床沿蒼白牆壁歇息

染血吸管
疼痛地顫動包裹卵囊的脹腹

不及關閉「保衛」
掌拍成我含糊的血肉

夢裡彷彿空洞:
「殺大殺小的兇手」

隔壁房間的小寶寶哇哇喊叫

回復 灘主 蔡偉列 的帖子

列列, 終於看到你鋪的詩。
:handshake keep going~~

這詩初看不解, 看上兩遍才看得明白。
對了, 為何詩題是 "家"?
石油君,我會的。大家加油~~

因為每樣生物都有個家^^
牠被你打死了, 就不是回家, 而是回天國去了....囧
係呀,但點解佢天性要給血才可成家?而人和其他動物的天性就係要保謢家的每一點血。

社會裡頭就是有許多個家。
題材和形式都相當新鮮和創新,學習。
魏兄,這不算相當新鮮和創新。我們大家都努力寫下去吧~~
睇完依樓首"詩", 無法令我不想起喜劇之王裡面去收李兆基陀地果條友. 我想問魏展鵬, 你覺得依首"詩"既題材同形式點樣新鮮同創新, 你又準備學D咩?

我覺得做事應該腳踏實地, 唔好去做D自己唔識既野, 一開始與其做D深到連自己都唔清楚自己做緊D咩既野, 不如實實際際做D自己做到既野, 你睇下喜劇之王去收陀地果條友, 唔識收又拿住兩把菜刀去, 咪畀李兆基一巴巴摑到成面血.
首詩講蚊針住睡覺者之後被人拍死(不知有否理解錯誤)
寫得幾得意丫..體裁與內容都有點新意
而且不過都係試驗之作
古往今來的詩人都係試驗中不停進步
怎能無啦啦話人地唔掂先得....

我覺得連小學生作文都不如囉, 而且用字同表達能力又差. 難令人有深刻印像. 如果你能語譯到佢八成句子, 我就服啦.

詩風本人過於高傲,自然事事也看不順眼
事事都睇得順眼, 不如去做隻貓做隻狗.
詩風詩兄所言有理,向詩風詩兄的詩學習,改寫如下:

單位中的男主人
睡意朦朧間帶點痕癢
望著牆上的一點飛行物體
想起聖母瑪利亞
夢裡忽然有一道空洞迴音
說:"你是殺大殺小的兇手"
出於「保衛」意識
張眼一看
原來雌蚊已死在掌中
還聽到隔壁房間的嬰孩在哭泣
強烈建議你睇喜劇之王,睇過再睇,睇唔明再睇。
啤酒君, 你真會開玩笑的說....
詩風兄又何必動氣. 香港人, 輕鬆下. 就算看去很差, 但有誰開波無差過?
看看這詩, 不是世帶來了不少"喜劇"? 要看的話, 周猩猩有太多喜劇比喜劇之王好呢.
心雪君,可能係糖果屋後遺症既關係^^"

詩風兄,我接納你意見,睇多十次。睇埋破壞之王、大內密探零零發、國產凌凌柒...
不清 版主 2009-7-5 01:22:06
客氣說話不說,喜歡這一首的活潑!:loveliness:
最後一句成功點題!
不清,謝謝你的意見。

盼望大家多作交流,找出更進一步的方向~~
咁證明你地唔知喜劇之王個中心思想講咩囉
不清 版主 2009-7-5 21:44:27
喜劇之王係講周星馳自己。
少林足球也是。
係周星馳對周星馳式電影的論文。
[家]不外是一篇實驗式,遊戲之作,便乜咁大陣仗講來講去呢?
詩當然不算是一首好詩,只是看一次都算過癮的作品。
所以,作者改為正正經經之後,就乜都無曬。
忽然覺得詩風同學,是一個十分寂寞難耐的人,東點火,西點火,無非想突出自己吧?有人提議把他移走,本人卻不贊同。我相信,大笪地討論區,是不會岐視任何會員吧?
原帖由 魚眼 於 2009-7-6 21:20 發表
[家]不外是一篇實驗式,遊戲之作,便乜咁大陣仗講來講去呢?
詩當然不算是一首好詩,只是看一次都算過癮的作品。
所以,作者改為正正經經之後,就乜都無曬。
忽然覺得詩風同學,是一個十分寂寞難耐的人,東點火, ...

魚眼一見到我, 你既慾火就一發不能收拾, 但係我想你搞清楚, 我係唔會中意你嫁, 你死心啦.
詩風同學,你表明了心事,太好了。如果你真的中意我,就該煨咯。好彩唔係。
明明我地講詩,你忽然扯到[男女私情]之類話題,我個人就無所謂,俾D細路哥睇到就唔好啦。下次唔好嘞噃,知唔知?
不清 版主 2009-7-7 05:43:18
詩風朋友好像還沒有跟大家說明周星馳的電影如何好,太可惜了。
發表評論